Gadgets AI / ChatGPT Smartphones

2024 wordt het jaar van de AI mobieltjes

2024 wordt het jaar van de AI mobieltjes

Weet je nog die goeie ouwe tijd toen een smartphone nog slim genoeg was? Dit is zeker niet meer het geval in 2024, waar kunstmatige intelligentie de nieuwe stand van zaken op het gebied van mobiele innovatie is en we allemaal met AI mobieltjes kennis zullen maken.

Deze term zal vanaf begin 2024 onontkoombaar zijn, wanneer Samsung naar verwachting zijn Galaxy S24 lijn zal onthullen. Een gadget die het nu al actief als een AI mobieltje onder de aandacht brengt.

Het ‘AI phone’ handelsmerk

Het bedrijf is zelfs zo ver gegaan dat het de term ‘AI phone’ als een handelsmerk heeft vastgelegd in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Het negeerde daarbij zelfs het feit dat Google met de Pixel 8 lancering onlangs haar eigen ‘AI phone’ introduceerde.

Om echter te begrijpen waarom 2024 het jaar van het AI mobieltje zal zijn, moet je eerst goed begrijpen wat de toonaangevende telefoonfabrikanten in hemelsnaam met de term ‘AI phone’ bedoelen en hoe dit tot stand is gekomen.

De kracht van generatieve AI

Kunstmatige intelligentie is niet alleen een extra slimheid of een standaard automatisering, maar het is een grote sprong voorwaarts. AI is over het algemeen getraind en kan op basis van die training allerlei logische sprongen maken.

Zo kan het bijvoorbeeld een boom of een hond identificeren omdat het algoritme ervan al miljoenen afbeeldingen van bomen en honden heeft gezien (of hierop is getraind). Zo weet de AI hoe deze eruit zien.

Daarnaast weten de AI chatbots die jij graag gebruikt, zoals ChatGPT en Bard, hoe ze mensachtige zinnen moeten construeren. Dit kan omdat ze op miljarden stukjes woordgegevens zijn getraind en bovendien nauwkeurig kunnen voorspellen welke woorden als volgende in een zin moeten komen. Dat gebeurd vooral op basis van de context.

Dit reikt echter veel verder dan alleen woorden, want het geldt ook voor beeldmateriaal. Waarbij een speciale foto training de generatieve AI in staat stelt nieuwe beelden te construeren. Het doet dit op basis van wat de AI begrijpt vanuit de miljoenen afbeeldingen die het al op het internet heeft gezien. Dit kan zelfs als het nog steeds niet goed begrijpt dat de standaard menselijke hand vijf vingers heeft.

De kracht achter het AI mobieltje

Een AI mobieltje, zoals de AI phone van Samsung, is een buitengewone smartphone die veel van dezelfde trucs als ChatGPT, Bard, DALL-E2 en andere generatieve systemen kan uitvoeren… maar dan veelal op het apparaat zelf.

Het doet dit samen met Qualcomm, dat de chips (de Snapdragon 8 Gen 3) voor de meeste Android AI mobieltjes bouwt. Dus waarschijnlijk ook in de aankomende Samsung S24.

Klinkt spannend, toch? En ondanks dat sommige mensen denken dat kunstmatige intelligentie compleet nieuw voor smartphones is. Is het een realiteit dat er al jaren chips en ‘AI engines’ zijn met neurale verwerkingsmogelijkheden en een ingebouwde machine learning.

Zoals Apple’s baanbrekende iPhone X en haar A11 Bionic chip uit 2017, dat toen al opviel door de introductie van de Neural Engine en ingebouwde machine learning. Toen Apple in 2023 haar iPhone 15 Pro en de nieuwe A17 Pro onthulde, introduceerde het zo ook een chip die een stuk krachtiger is dan de Neural Engine in de iPhone X.

Qualcomm introduceerde trouwens ook een neurale verwerking op de Snapdragon 845. De Tensor chips van Google introduceerden daarnaast in 2021 machine learning en computationele fotografie vaardigheden op haar Pixel 6 telefoons.

Dus als je nadenkt over de sprongen die Samsung, Qualcomm, Google en talloze Android partners in 2024 op AI gebied zullen maken. Dan is het zeker de moeite waard om te onthouden dat de meesten van hen al jaren gebruikmaken van AI gerichte technologie en functies!

Het is bovendien de moeite waard om op te merken dat het gebruik van AI in smartphones vooral ondersteunend is geweest. In die zin dat neurale verwerkingseenheden op chips zouden helpen bij het versterken van functies zoals het uitvoeren van vertalingen op het apparaat, stem- en beeldherkenning met functies als de Google Lens, en virtuele assistenten zoals Siri en de Google Assistent.

2023 markeerde daarentegen een flinke stap richting de generatieve AI, waarbij deze slimme technologie feitelijk content aanbiedt om de smartphone gebruikers zo wat actiever te helpen. Bijvoorbeeld door afbeeldingen en reisroutes voor hen te genereren of reacties op e-mails op te stellen.

AI mobieltjes: het gebruik van lokale AI

De meeste Android smartphone eigenaren die volgend jaar een upgrade willen uitvoeren, kunnen bij de aanschaf van een AI mobieltje merken dat hun AI ervaring meer lokaal op de gadget zelf mogelijk is. Dit in plaats van dat deze processen met behulp van de cloud gebeuren.

Bovendien zouden de verschillen tussen de AI van Apple en bijvoorbeeld die van Samsung, in ieder geval tot de volgende grote iPhone lancering van Apple in de herfst, een stuk groter kunnen worden. Apple mist nu immers enkele van de opvallende ingebouwde generatieve AI trucs (nee, Siri telt in dit geval niet mee) die je bijvoorbeeld al bij Google hebt gezien: een andere AI phone pionier.

Want toen Google haar Pixel 8 en Pixel 8 Pro mobieltjes onthulde, onthulde het daarmee ook de nieuwe Tensor G3 SoC, die een ingebouwde AI bevat die talloze AI trucs mogelijk maakt. Zoals de Magic Editor waarmee je mensen en objecten in foto’s kunt verplaatsen en vervangen.

Het doet dit door de juiste achtergrond of de beste opname te gebruiken. Waarbij er bijvoorbeeld meerdere portretfoto’s worden gemaakt om daarin de beste uitdrukking voor één foto te vinden.

Hoewel Google niet nieuw is op het gebied van mobiele AI, is dit wel de meest agressieve push op mobiel niveau. Daardoor werd dit nieuwe Pixel mobieltje ook voor het eerst een ‘AI phone’ genoemd.

Google is bij het gebruik van al deze AI om haar beste AI prestaties te bereiken helaas nog steeds afhankelijk van een cloudverbinding. Het is echter de verwachting dat de nieuwere Android mobieltjes in 2024, die door Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 3 aangedreven worden, direct ook een krachtige generatieve AI ingebouwd zullen hebben.

2024 wordt het jaar van de AI mobieltjes conclusie

Als je er goed over nadenkt, dan zou de trend voor 2024 misschien ook niet AI mobieltjes moeten heten, maar ‘lokale AI mobieltjes’. Want de nieuwe AI mogelijkheden zullen dan gelijk onder de motorkap ingebouwd zijn!

Onthoud echter dat ondanks dat deze aankomende AI phones meer coole trucs zullen bieden, het nog steeds mobiele telefoons zijn. Maar daar is gelukkig niets mis mee!

Bron